The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Charisma®

Áttekintés
Különleges fiziológiai hatással rendelkező új típusú, kombinált hatóanyagú gombaölő permetezőszer a kalászosgabonák levél-, szár- és kalászbetegségei és a repce kórokozói ellen.

Hatóanyag: 107 g/l fluzilazol + 100 g/l famoxadon

Kultúrák Károsító Dózis
őszi búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé gabonalisztharmat, rozsdabetegségek, helmintospóriumos betegségek, szeptóriás betegség 1,0-1,5 l/ha kombinációban: 0,75 -1,0 l/ha,
Őszi káposztarepce fómás, fehérpenészes levél- és hajtásfertőzés; alternáriás betegség, elághazás serkentése (regulátor hatás) 1,0 1,2 l/ha

Hatásmechanizmus:
A Charisma® mindkét hatóanyaga széles hatásspektrumú gombaölő szer. A szisztemikus fluzilazol a triazolok, a lokál szisztemikus famoxadon az oxazolidin-dion kémiai csoport tagja.
A fluzilazol nagyon aktív szisztemikus, preventív és kuratív hatású fungicid, amely a gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja.
A famoxadon a gomba mitokondriumaiban lezajló energiaellátás folyamatát blokkolja rendkívüli gyorsasággal. A famoxadon igen hosszú preventív hatással bíró molekula.

Technológiai javaslat kalászosokban:
A Charisma® alkalmazása akkor a leghatékonyabb, ha a betegségek kialakulását megelőzően preventív módon, vagy a fertőzés igen korai stádiumában juttatja ki.
Őszi búza, őszi árpa, tavaszi búza, tavaszi árpa, rozs, durum:
A Charisma®-t a fertőzéstől függően egy vegetációban egyszer vagy kétszer alkalmazza.
Első kezelés :
A Charisma®-t a korai, súlyos lisztharmat fertőzések és az ehhez társuló egyéb betegségek (pl. Helmintosporiumos, Rhychosporiumos levél foltosság) elleni védekezésre javasolt felhasználni a kalászosok bokrosodása végén - szárbaindulása elején. A kezelést akkor kell elvégezni, amikor az első lisztharmat tünetek megjelennek a leveleken és az elsődleges Helmintosporiumos, Rhynchosporiumos tünetek is előfordulnak (kör alakú, elmosódott szélű világosbarna foltok a levél színén és fonákján).
A helmintosporium tünetei az árpa leveleken előbb sárgák, később barnán elhaló, az erekkel párhuzamos csíkok formájában jelennek meg. Ezek a tünetek hűvös, esős időben az árpa bármely növekedési stádiumában előfordulhatnak. Az őszi és tavaszi árpán egy kezelés elegendő védelmet nyújthat a szár és levélbetegségek ellen a legkritikusabb időszakban (2-3 nóduszos állapot).
Második kezelés:
A második kezelést a kalászhányás vége, korai virágzás időszakában kell elvégezni a leveleket és a kalászt fertőző fuzárium, szeptória, helmintospórium, lisztharmat és rozsda betegségek ellen. A kezelés akkor időszerű, amikor az első tünetek megjelennek a növényen.
Javasolt dózis: 1-1,5 l/ha
A kezelt növények megfelelő fedettségéhez használjon elegendő mennyiségű permetlevet. Szántóföldi géphez: 200-400 l/ha.

Technológiai javaslat repcében:
A készítményt szárnövekedés kezdetén, vagy a virágzás kezdetén célszerű kijuttattni. A korábbi időpontban, illetve extenzív termesztési viszonyok (alacsony tápanyag adagolási szint) esetében az alacsonyabb; későbbi időpontban, intenzív nitrogénadagolás, vagy nagyobb fertőzés veszély esetén a magasabb dózis alkalmazása javasolt. Esetenként  - különösen alternária elleni védekezésnél - a kezelés ismétlése szükséges.

Kiszerelés: 3 literes műanyag kanna
Engedélyezett kultúrák: őszi búza, őszi- és tavaszi árpa, tritikále, őszi káposzta repce
Élelmezés Eü.Várakozási idő (nap): 
kalászosok: 28
repce: 56
Munka Eü.Várakozási idő (nap): 0
Forgalmi kategória: I.
Méregjelzés: méreg

Fotó

Charisma®

 

»

Nagyítás
Fotó

Kezeletlen és Charisma® -val kezelt búza

 

»

Nagyítás

További részletek:

Technológiai összefoglaló
Kalászosok növényvédelme

A DuPont kalászos gyomirtó és gombaölőszereit bemutató növényvédelmi technológiai összefoglaló.

Red Arrow Image
Technológiai összefoglaló
Repce növényvédelme

A DuPont repcében használható gombaölőszereinek növényvédelmi technológiai összefoglalója.

Red Arrow Image