The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Tanos® 50 DF

Áttekintés

Különleges tulajdonsággal rendelkező, kombinált hatóanyagú gombaölő permetezőszer peronoszpóra félék ellen.

.

Hatóanyag: 25% cimoxanil + 25% famoxadon

Kultúrák Károsító Dózis
burgonya burgonya 0,4 kg/ha
napraforgó diaportés szárkorhadás alternáriás szár és tányérbetegség, fehérpenészes, szürkepenészes szár és tányérbetegség 0,4 kg/ha
kombinációban 0,2 kg/ha
paradicsom paradicsomvéssz 0,4 kg/ha
szőlő peronoszpóra 0,4 kg/ha

Hatásmechanizmus:
A Tanos® 50 DF nagy hatékonyságú, lokálszisztemikus (helyileg felszívódó) gombaölő szer, amely preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatással rendelkezik számos gombabetegség ellen. A cimoxanil a sejtmembránokat bénítja és a sporulációt akadályozza. A famoxadon a gomba sejtek energia rendszerét rombolja.

Technológiai javaslat:
Burgonyában a készítménnyel végzett permetezéseket megelőző jelleggel vagy a fertőzés igen korai szakaszában (még a tünetek megjelenése előtt) kell elkezdeni, és a fertőzési veszélytől függően kell ismételten elvégezni. Kisebb fertőzési nyomás mellett 10-12 napos, míg járványra hajlamosító körülmények esetén ennél rövidebb permetezési intervallum javasolt. Paradicsomban a készítményt a tenyészidőszak folyamán előrejelzés alapján, megelőző kezeléssel, több alkalommal kell kijuttatni, Az első permetezést közvetlenül a lombzáródás előtt szükséges elvégezni, majd a fertőzési nyomás ismeretében 3-5 alkalommal, 7-10 naponként célszerű folytatni. Járványos fertőzések kialakulásakor a kezeléseket célszerű rövidebb védekezési időszakokban folytatni.

Szőlőben a védekezéseket előrejelzés szerint, általában 20-25 cm-es hajtásállapot körül, megelőző módon célszerű elkezdeni és a fertőzési nyomás szerint 7-12 naponként, fürtzáródásig lehet folytatni. A szer helyileg (lokálszisztemikus) felszívódó hatású, önmagában is kedvező biológiai hatékonyságot mutat a kórokozó ellen. A permetezéseket blokkszerűen javasolt elvégezni. Egyéb felszívódó készítményekkel keresztrezisztencia kialakulása nem ismert.

Napraforgóban a diaportés szárkorhadásra hajlamosító csapadékos időjárás esetén az első védekezést a fertőzésveszély fennállásakor, preventív jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor általánosan 6-8 pár leveles állapotban (BBCH 16-18), a másodikat csillagbimbós állapot és virágzás kezdetén (BBCH 51) szükséges elvégezni. Amennyiben július végén, augusztus elején csapadékos az időjárás és kedvez a tányérbetegségek kialakulásának, egy harmadik kezelés is szükségessé válik a citromérési (BBCH 85-87) állapotban. Az első kezelést szántóföldi géppel, a második hidas traktorral vagy légi úton, a harmadik légi kiszórással végezhető el. Vetőmag és intenzív napraforgó termesztésben mindenképpen ajánlott a citrom éréskori kezelések elvégzése. Alternáriás, fehérpenészes és szürkepenészes tányérbetegségek ellen a (fluzilazol) kombináció alkalmazásával a védekezések hatékonysága jelentősen fokozható.

Kiszerelés: 80 g-os alu-tasak, 0.4 kg-os műanyag doboz    
Engedélyezett kultúrák: burgonya, paradicsom, szőlő (bor,) szőlő (csemege), napraforgó
Élelmezés Eü.Várakozási idő (nap):
   - burgonya 14
   - paradicsom 21
   - szőlő (bor) 30
   - szőlő (csemege) 10
   - napraforgó 28   
Munka Eü.Várakozási idő (nap): 0    
Forgalmi kategória: II.    
Méregjelzés: gyenge méreg    

Fotó

Tanos® kezelés
Mezőfalva, 2006.

 

»

Nagyítás
Fotó

Tanos® légi kijuttatással.
Enying, 2006.

 

»

More

További részletek:

Termék ismertető
Tanos® 50 DF

Tanos® 50 DF használata napraforgóban

Red Arrow Image
Technológiai összefoglaló
Szőlő növényvédelme

A DuPont szőlőben haszbnálatos gomba és rovarölőszerinek összefoglalója.

Red Arrow Image
Technológiai összefoglaló
Burgonya növényvédelme

Burgonya és paradicsom növényvédelme

Red Arrow Image