The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Wirtuoz®

Áttekintés
Szisztémikus és lokálszisztémikus gombaölő permetező szer búza, árpa, rozs, zab, tritikálé levél- és kalászbetegségei ellen.

Hatóanyag: 320 g/l prokloráz + 160  g/l tebukonazol + 40 g/l proquinazid

Kultúrák Károsító Dózis
őszi búza levél- és kalászbetegségek 0,75 - 1,25 l/ha
őszi és tavaszi árpa, zab, rozs, tritikálé levél- és kalászbetegségek 0,75 - 1,25 l/ha

Hatásmechanizmus:

A Wirtuoz® 52 EC nagy hatékonyságú, 3 eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó szisztémikus, mélyhatású és kontakt  gombaölő szer készítmény, amely preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatással rendelkezik számos gombabetegség ellen. A tebukonazol a gombasejt ergoszterol szintézisét, a prokloráz a gombasejt mitokondriális membránrendszerét károsítja, a proquinazid  a gomba spórák csírázását gátolja és aktiválja a kultúrnövény fertőzéssel szembeni védekező rendszerét.


Technológiai javaslat:
Kalászosok (őszi búza, őszi és tavaszi  árpa, rozs, zab, tritikále):
A készítmény  védelmet nyújt a kalászosok levél- és kalászbetegségeit okozó gombabetegségek ellen mint  a lisztharmat, rozsda, szeptória,  pirenofóra és fuzárium gombák okozta betegségek.
A készítmény  akkor a leghatékonyabb, ha a betegségek kialakulását megelőzően, vagy a fertőzés korai stádiumában juttatja ki.
Törekedjen a permetezőgép pontos beállítására, kerülje el az alul vagy felül dozírozást.
Ügyeljen a permetlé egyenletes eloszlására és törekedjen a minél nagyobb fedettség elérésére.
Dózis: 0.75-1.25 l/ha
A készítményt  a fertőzéstől mértékétől függően egy vegetációban egyszer vagy kétszer alkalmazza.

Első kezelés: 
Az első kezelés a korai, súlyos lisztharmatfertőzések és az ehhez társuló egyéb betegségek (pl. Helmintospórium, Pyrenosporas levélfoltosság ) elleni védekezésre javasolt a kalászosok bokrosodása végén - szárbaindulása elején.
A kezelést akkor kell elvégezni, amikor az első lisztharmat tünetek megjelennek a leveleken és az elsődleges helmintospórium tünetei is előfordulnak (kör alakú, elmosódott szélű világosbarna foltok a levél színén és fonákán).
A helmintospórium tünetei az árpa leveleken előbb sárgák, később barnán elhaló, az erekkel párhuzamos csíkok formájában jelennek meg. Ezek a tünetek hűvös, esős időben az árpa bármely növekedési stádiumában előfordulhatnak.
Árpán egy kezelés is elegendő védelmet nyújthat a szár és levélbetegségek ellen, a legkritikusabb időszakban (2-3 nóduszos állapot).

Második kezelés:
A második kezelést őszi búza esetében a zászlós levél és kalász védelmére kell elvégezni a leveleket és a kalászt fertőző fuzárium, szeptória, helmintospórium, lisztharmat és rozsda ellen. A kezelés akkor időszerű, amikor az első tünetek megjelennek a növényen, kivéve fuzáriumos betegségek amely ellen a készítményt preventíven a betegség tüneteinek megjelenése előtt javasolt elvégezni.  Különösen fontos a fertőzés megelőzése ha a betegségre hajlamosító környezeti feltételek jelentkeznek, mint virágzáskori csapadékos időjárás.
A Fuzáriumos betegségek megelőzésére a magasabb dózis javasolt 1.25 l/ha, virágzás elején kijuttatva!
Őszi és tavaszi árpa, zab, rozs, tritikálé esetében a második kezelés a kalászkezdemény fejlődésének időszakára esik, 1,0-1,25 l/ha felhasználásával.

Fertőzésveszélyes időszakban a magasabb dózis alkalmazása indokolt.

 

Kiszerelés: 5 literes műanyag kanna
Engedélyezett kultúrák: őszi búza, őszi és tavaszi árpa, zab, rozs, tritikálé
Élelmezés Eü.Várakozási idő: őszi búza 35 nap, őszi és tavaszi árpa, zab, rozs, tritikálé: előírt növényvédelmi technológia szerinti alkalmazás esetén nem szükséges
Munka Eü.Várakozási idő:  0 nap
Forgalmi kategória: I.

További részletek:

Termékismertető
Wirtuoz®

Red Arrow Image
Technológiai összefoglaló
Kalászosok növényvédelme

A DuPont kalászos gyomirtó és gombaölőszereit bemutató növényvédelmi technológiai összefoglaló.

Red Arrow Image