The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Granstar® 50 SX

Áttekintés

Gyomirtó permetezı szer őszi és tavaszi kalászosokban.

Hatóanyag: 50% tribenuron-metil

Kultúrák Károsító Dózis
Őszi-és tavaszi kalászosok (őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikale, zab) magról kelő kétszikű gyomnövények (

Cirsium arvense)

25-40 g/ha

Hatásmechanizmus:
A Granstar®  főleg a leveleken keresztül hat. A szer az acetolaktát-szintetáz enzim működését gátolja. Az enzimműködés gátlása miatt az érzékeny növényekben a tápanyagszállítás, a légzés és az anyagcsere a kijuttatást követő néhány órán belül leáll. A Granstar®  az érzékeny gyomok növekedését gyorsan megállítja. A tipikus tünetek (színváltozás, pusztulás) a kezelés után 3-10 nappal válnak láthatóvá (a gyomok növekedési körülményeitől függően). A kijuttatást követő meleg és nedves időjárás elősegíti a hatáskifejtést, míg a száraz, hideg körülmények késleltetik a tünetek megjelenését.

Technológiai javaslat:

Javasolt dózis: 25 -40 g/ha. A permetezés időzítése a kalászosok 1-3 leveles korától, a zászlóslevél kifejlődéséig engedélyezett. A kezelés a kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korában, a mezei acat tőlevélrózsás állapotától 15 cm-es hajtás hosszig - javasolt.
Maximum dózis/kezelés: 40 g/ha
Egy vegetációban legfeljebb egyszer alkalmazható.

Az őszi- és tavaszi kalászosokban tavasszal a fagyok megszünését követıen a kalászosok zászlós leveles koráig (zab esetében 2 nóduszig) alkalmazható. A kezelés idıpontját és dózisát a gyomnövények fejlettsége és a gyomfajok összetétele határozza meg. A magról kelı kétszikő gyomnövények 2-4 valódi leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre, Galium aparine esetében annak 2-3 levélörvös állapotában van a kezelés optimális időpontja, Cirsium arvense ellen a gyomnövény tőlevélrózsás állapotában kell a kezelést végrehajtani. Erős Galium fertızés esetén, vagy fejlettebb egyedek ellen Starane* 250 EC 0,3-0,5 l/ha dózisával kombinációban célszerő kijuttatni. Egyszikű, illetve évelő kétszikű gyomfertőzés esetén, ezek ellen hatékony kombinációs partner alkalmazása szükséges. Cirsium arvense, valamint 2-4 valódi levelesnél fejlettebb gyomnövények ellen az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell kijuttatni. A hatásfokozás érdekében a permetléhez 0,1 %-os koncentrációban Trend® 90 nedvesítőszer hozzáadása szükséges.

Kiszerelés: 100 g-os doboz
Engedélyezett kultúrák: Őszi-és tavaszi kalászosok (őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikale, zab)
Élelmezés Eü.Várakozási idő, (nap): nk
Munka Eü.Várakozási idő,  (nap) 0
Forgalmi kategória: I.
Méregjelzés: gyakorlatilag nem mérgező

Fotó

Granstar®-al kezelt és kezeletlen gabona.

 

»

Nagyítás
Fotó

Granstar®-al kezelt búza.

 

»

Nagyítás

További részletek:

Technológiai összefoglaló
Kalászosok növényvédelme

A DuPont kalászos gyomirtó és gombaölőszereit bemutató növényvédelmi technológiai összefoglaló.

Red Arrow Image