The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Refine® 50 SX

Áttekintés

A Refine® széles hatásspektrumú, posztemergens gyomirtó szer kétszikű gyomok irtására, szemes és siló kukoricában, szójában, lucernában valamint rét, legelő gyomirtására..

Hatóanyag:  50% tifenszulfuron-metil

Kultúrák Károsító Dózis
kukorica (takarmány) magról kelő kétszikű gyomnövények 15-22,5 g/ha
lucerna magról kelő kétszikű gyomnövények 30 g/ha
rét, legelő magról kelő kétszikű gyomnövények 22,5 - 30 g/ha
szója magról kelő kétszikű gyomnövények  10-15 g/ha

Előírt növényvédelmi technológia:
A Refine® elsősorban a leveleken keresztül felszívódva fejti ki hatását.

A hatóanyag az Acetolaktát-szintetáz enzimet gátolja, aminek hatására az érzékeny gyomokban a transpiráció, a légzés, és az anyagcsere a kezelést követő néhány órán belül leáll.

A gyomok növekedése és fejlődése rövid időn belül megáll, de a jellemző tünetek (elszíneződés, elhalás) a kezelést követő 3-10. napon válnak láthatóvá, a gyomok

növekedési körülményeitől függően.

A meleg, párás időjárás elősegíti a hatáskifejtést, míg a hideg és száraz körülmények késleltethetik a hatást.

Technológiai javaslat:

Kukoricában a kezelést a kukorica 2-5 leveles fejlettségekor kell elvégezni. A legjobb hatást a gyomok 2-4 leveles fenológiai állapotában lehet elérni. A készítmény a következő gyomnövények ellen hatékony: Abutilon theophrasti, Amaranthus spp., Ambrosia artemisiifolia, Atriplex patula, Datura stramonium, Galeopsis spp., Helianthus annuus-árvakelésű napraforgó, Hibiscus trionum, Polygonum spp., Raphanus raphanistrum, Rumex spp., Sinapis arvensis, Xanthium spp.

A hatás nem ionos nedvesítő szer (Trend 90) hozzáadásával fokozható, ennek a 15 g/ha-os mennyiség alkalmazásánál van fokozott jelent[1]sége. Száraz id[1]járás esetén a nedvesítő szer hozzáadása elősegíti a gyomirtó szer felszívódását, ill. hatáskifejtését az arra érzékeny gyomnövények esetében. Hatáskiegészítésre tankkeverék formájában kombinálható a kukoricában engedélyezett terbutilazin hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerekkel. A hektáronként alkalmazható terbutilazin hatóanyag nem haladhatja meg a 750 g-ot évente. Az engedélyezettnél magasabb dózis, vagy a nem megfelelő fenológiai állapotban végzett kezelésa kukoricát károsíthatja. A készítmény a talajban nem perzisztens, így a vetésváltást nem zavarja.Szójában a kezelést az első hármasan összetett valódi levelének megjelenésétől a kultúrnövény10-15 cm-es fejlettségéig kell elvégezni. A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 valódi leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. A szer esetenként enyhe növekedésbeli depressziót, levélsárgulást okozhat, de ezeket a tüneteket a szója maradéktalanul kinövi. A gyomirtó hatás fokozására a készítményhez Trend 90 nedvesítőszer hozzáadása szükséges 0,1 %-os koncentrációban. 25 oC fok feletti hőmérsékleten, stresszhelyzetben lév[1] szójában a fokozott fitotoxicitási veszély miatt a kezelés nem ajánlott.

 

Lucernában a készítmény második éves – ill. annál idősebb lucerna gyomirtásáraőalkalmazható. A kezelést a kultúrnövény nyugalmi időszakában kell elvégezni, késő ősszel, vagy kora tavasszal. Megkésett kezelés esetén a készítmény az új sarjakat károsíthatja. A gyomirtó hatás fokozására a készítményhez Trend 90 nedvesítőszer hozzáadása szükséges 0,05 %-os koncentrációban.

 

Réten és legelőterületen a készítményt kora tavasszal kell kijuttatni, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-6 leveles állapotában. A gyomirtó hatás Trend 90 (0,05 %) hozzáadásával fokozható.

Engedélyezett kultúrák: szemes és siló kukorica, lucerna, szója, rét, legelő
Élelmezés Eü.Várakozási idő kukoricában és szójában (nap): nk  
Élelmezés Eü.Várakozási idő rét és legel esetén (nap):  28 nap legeltetési tilalom

  

Munka Eü.Várakozási idő,  (nap): 0  
Forgalmi kategória: I.  
Méregjelzés: gyakorlatilag nem mérgező

Fotó

Refine®

 

»

Nagyítás
Fotó

Refine®

 

»

Nagyítás

További részletek:

Termékismertető
Refine® használata

Red Arrow Image