The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Safari®

Áttekintés
Alacsony dózisú, forradalmian új kétszikűek (széles levelűek) elleni posztemergens készítmény, amely rendkívül biztonságos a cukorrépa minden fenológiai állapotában.

Hatóanyag: 50 % trifluszulfuron-metil

Kultúrák Károsító Dózis
cukorrépa magról kelő kétszikű gyomnövények 30 g/ha

Hatásmechanizmus:
A Safari® elsősorban a leveleken keresztül fejti ki a hatását, de nedves talajállapot mellett a gyökéren keresztül is felszívódik. A hatóanyag az Acetolaktát-szintetáz enzimet gátolja, aminek hatására az érzékeny gyomokban a transpiráció, a légzés, és az anyagcsere - a kezelést követő néhány órán belül - leáll.
A gyomok növekedése és fejlődése rövid időn belül megáll, így nem jelentenek konkurenciát a répa számára. A jellemző tünetek (elszíneződés, elhalás) a kezelést követő 3-10. napon válnak láthatóvá - a gyomok növekedési körülményeitől függően.
A meleg, párás időjárás elősegíti a hatáskifejtést, míg a hideg és száraz körülmények késleltethetik a tünetek megjelenését.

Javasolt növényvédelmi technológia:
A leghatékonyabb a gyomok fiatal és aktív növekedésifázisában elvégzett kezelés. A legtöbb gyomnövény a kelést követő időszakban a legérzékenyebb - szikleveles állapottól 2 leveles állapotig.
A Safari® rövid tartamhatással rendelkezik, ezért csak a kikelt, vagy kelőfélben lévő gyomokra hat. A kezelés után kelő gyomok ellen újabb védekezés válhat szükségessé.
Mivel a Safari® elsősorban a leveleken keresztül fejti ki hatását, a jó időzítés - főleg az első posztemergens védekezés idején- nagyon fontos.
Amennyiben újabb kezelés(ek)re lenne szükség, mindig a gyomok szik - 2 leveles állapotában végezze el.
Törekedjen a permetezőgép pontos beállítására, kerülje el az alul, vagy felül dozirozást.
Ügyeljen a permetlé egyenletes eloszlására éstörekedjen a minél nagyobb fedettség elérésére.
Kerülje el a szórókeretek átfedését.
Javasolt dózis: Safari® 30 g/ha + Trend™ 0,05%
(50 ml/100 l permetlé)
A permetléhez minden esetben nem-ionos nedvesítő szer (Trend™) hozzáadása szükséges 0,05%-os koncentrációban, kivéve ha a Safari® -t etofumezat tartalmú herbicidekkel tankkeverék kombinációban használja, a fitotoxicitás elkerülése végett.
A megfelelő fedettség elérése érdekében hektáronként 200-350 l/ha permetlé kijuttatása javasolt.
A kevésbé érzékeny gyomnövények ellen a hatékonyság tankkeverék alkalmazásával fokozható (Lásd: Javasolt kombinációk) 1-2 leveles fejlettségig a Safari® jó hatékonysággal irtja a kakaslábfüvet -Echinocloa crus-galli Egyéb fűfélék ellen a Safari® mellett más egyszikű irtó szerek alkalmazása szükséges. A választott technológia lehet bedolgozásos, preemergens (Dual*** Gold megfelelő dózisa) vagy posztemergens (lásd: javasolt kombinációs lehetőségek).
A preemergens kétszikű irtók (pl. Venzar®) vetés előtt alkalmazva, segíthetik a Safari® és kombinációinak a gyomirtó hatását.
Maximum dózis/kezelés: 30 g/ha.
Évente maximum 90 g/ha juttatható ki.
Egy vegetációban legfeljebb háromszor alkalmazható.

Kiszerelés: 120 g-os műanyag doboz
Engedélyezett kultúrák: cukorrépa
Élelmezés Eü.Várakozási idő (nap): nk
Munka Eü.Várakozási idő (nap): 3
Forgalmi kategória: I.
Méregjelzés: gyakorlatilag nem mérgező

Fotó

Safari®-val kezelt cukorrépa.
Lajoskomárom, 2006.

 

»

Nagyítás
Fotó

Safari®  cukorrépában.
Nemesgörzsöny, 2006.

 

»

Nagyítás

További részletek:

Technológiai összefoglaló
Safari®

A DuPont cukorrépa gyomirtó és gombaölőszereit bemutató növényvédelmi technológiai összefoglaló.

Red Arrow Image