The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Avaunt® 150 EC

Áttekintés
Új hatású kontakt és gyomorméreg, ami hatékony a lepkekártevők tojás és valamennyi lárvaalakja ellen szőlőben és almában, illetve repce-fénybogár ellen repcében.

Hatóanyag: 150 g/l indoxacarb

Kultúrák Károsító Dózis
almatermésűek almamoly, almailonca  0,33 l/ha
szőlő szőlőmolyok 0,25 l/ha
Őszi káposztarepce, mustár, olajretek repce-fénybogár 0,17-0,25 l/ha

Hatásmechanizmus:
Az indoxacarb egy új típusú hatásmechanizmussal rendelkező molekula. A nátrium ion áramlását gátolja az idegsejtekben és az idegsejtek között. A kiváltott teljes ingerhiány, táplálkozás gátlást, paralízist, teljes bénultságot okoz, amely rövid időn belül elvezet az érzékeny rovarok pusztulásához.  Az indoxacarb lárvaölő, de tojásölő hatással is rendelkezik. Főleg gyomorméregként hat, de bőrön át is felszívódik.
Tünetek: - mozgásképtelenség, mozdulatlanság, paralízis,
  - táplálkozás gátlás 2-8 órán belül,
  - a lárvák  lehullanak a növényről,
  - a teljes pusztulás 24-60 óra multával bekövetkezik.
Avaunt® 150 SC a kártevőket 1-2 napon belül elpusztítja, de a kártevők táplálkozását már a kezelést követő 1-2 órán belül leállítja. Az Avaunt® 150 SC  8-14 napos védettséget biztosít a kezeléstől számolva, a környezeti feltételek és a fertőzési nyomás függvényében.

Technológiai javaslat:
A készítmény kontakt és gyomorméreg. Bőrön át felszívódó hatásmechanizmusa alapján a lárvák táplálkozását gátolja, és részleges tojásölő hatással is rendelkezik. Almamoly ellen rajzásmegfigyelés alapján, a rajzáscsúcsot követő 4-6 nap múlva javasolt az első permetezést elkezdeni. Nemzedékenként legalább 2 védekezés szükséges, 8-14 napos permetezési időközökkel. Elhúzódó rajzás esetén további kezelések szükségesek. Almailonca ellen a tavaszi permetezést hajtásvizsgálat alapján az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A továbbiakban szexferomon-csapdás rajzásvizsgálat alapján, nemzedékenként 2-3 kezelés szükséges.

A készítmény a hasznos szervezetek közül kíméli a Typhlodromus pyri ragadozó atkát és a zengőlégy (Syrphus spp.) fajokat. Új típusú hatásmechanizmusa miatt az egyes populációkban esetlegesen fellépő rezisztencia-problémák eredményesen kezelhetők. A szer az almatermésűek integrált növényvédelmi technológiájába jól beilleszthető, de évente összesen legfeljebb négy alkalommal használható.

Szőlőben szőlőmolyok ellen az első védekezést a rajzáscsúcsot követő 4-6. napon célszerű elvégezni. Nemzedékenként legalább két kezelés szükséges 10-14 napos időközökkel. a készítmény rövid élelmezés-egészségügyi várakozási ideje miatt csemege és borszölő fajtákban a tarka szőlőmoly harmadik nemzedéke ellen is eredményesen alkalmazható. A kezelések hatékonyságát az időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkák jelentősen javítják.

Repcében a védekezést repce-fénybogár ellen a kártevő táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni.
Virágzó repce, olajretek és mustárállományban a készítmény kijuttatása tilos!

Az engedélyokiratban feltüntetett lémennyiségek javasolt értékek. A kijuttatás során a permetlé mennyiségét a művelési módtól, a kezelendő felülettől, valamint az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani. A készítmény foszetil-Al, pirimikarb, mankoceb és hexatiazox hatóanyagú szerekkel nem keverhető!

Kiszerelés: 1 literes műanyag kanna  
Engedélyezett kultúrák: szőlő (bor,) szőlő (csemege), alma
Élelmezés Eü.Várakozási idő (nap):
   szőlő (bor) 10
   szőlő (csemege) 3
   alma 7

   repce 56
Munka Eü.Várakozási idő (nap): 0  
Forgalmi kategória: II.  
Méregjelzés: méreg

További részletek:

Technológiai összefoglaló
Szőlő növényvédelme

A DuPont szőlőben használatos gomba és rovarölőszerinek összefoglalója.

Red Arrow Image
Technológiai összefoglaló
Alma növényvédelme

A DuPont rovarölő szerei az alma növényvédelmében

Red Arrow Image
Technológiai ismertető
Avaunt® repcében

Avaunt® 150 EC rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére.

Red Arrow Image