The miracles of science™

Válasszon üzletágat


Mezőgazdasági Termékek

Steward® 30 DF

Áttekintés
Széles hatásspektrumú, alacsony dózisú, új hatásmódú környezetbarát rovarölő szer szőlőben, almatermésűekben, csemege, siló-és szemes kukoricában, napraforgóban, káposztafélékben, szántóföldi és hajtatott paradicsomban, paprikában, csonthéjasokban, bogyós termésűekben (málna, feketebodza), uborkában, erdészeti felhasználásban, valamint díszfák, útmenti sorfák, díszcserjék (közterületek) védelmére lepke kártevők ellen.

Hatóanyag: 30 % indoxacarb

Kultúrák Károsító Dózis
almatermésűek almamoly, almailonca 0,17 kg/ha
borszőlő szőlőmolyok 0,125 kg/ha
csonthéjasok gyümölcsmolyok,
amerikai fehér medvelepke (szövőlepke)

0,17 kg/ha
0,125 - 0,17 kg/ha

díszfák, út menti sorfák, díszcserjék lombrágó hernyók (gyapjas lepke) 0,17 kg/ha
erdészetben lombrágó hernyók (gyapjas lepke, amerikai fehér szövőlepke) 0,17 kg/ha
csemegeszőlő szőlőmolyok 0,125 kg/ha
káposztafélék káposztalepke, répalepke bagolylepkék 0,125 - 0,17 kg/ha
kukorica (csemege, szemes, siló) gyapottok-bagolylepke, kukoricamoly 0,17 kg/ha
málna, feketebodza

amerikai fehér medvelepke (szövőlepke), sodrómolyok,

bagolylepkék

0,125 kg/ha
0,125 - 0,17 kg/ha

napraforgó gyapottok-bagolylepke 0,17 kg/ha
őszibarack, kajszibarack barackmoly, keleti gyümölcsmoly 0,125 kg/ha
paprika, paradicsom, uborka bagolylepkék 0,17 kg/ha

Hatásmechanizmus:
Az indoxacarb egy új típusú hatásmechanizmussal rendelkező molekula. A nátrium ion áramlását gátolja az idegsejtekben és az idegsejtek között. A kiváltott teljes ingerhiány, táplálkozás gátlást, paralízist, teljes bénultságot okoz, amely rövid időn belül elvezet az érzékeny rovarok pusztulásához.  Az indoxacarb lárvaölő, de tojásölő hatással is rendelkezik. Főleg gyomorméregként hat, de bőrön át is felszívódik.
Tünetek:
   - mozgásképtelenség, mozdulatlanság, paralízis,
   - táplálkozás gátlás 2-8 órán belül,
   - a lárvák  lehullanak a növényről,
   - a teljes pusztulás 24-60 óra multával bekövetkezik.

Technológiai javaslat:
A készítmény kontakt és gyomorméreg. Felszívódó hatásmechanizmusa alapján a lárvák táplálkozását

gátolja, és részeleges tojásölő hatással is rendelkezik.

Kukoricában a  kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre a szert a lepkék rajzását alapul véve a tojásrakás idején és a fiatal lárvák megjelenésekor célszerű kijuttatni. A rajzás menetét fénycsapda ill. feromoncsapda segítségével lehet nyomon követni. Öntözéssel egy menetben az öntözőgéppel (Pivot rendeszerű) végzett alkalmazás mellett a készítmény 5liter/m2 (5 mm öntözővíz normával) is kijuttatható.

A szántóföldi géppel végzett alkalmazás mellett a készítmény (5 liter/m2 öntözővízzel) is kijuttatható. A vegyszerpumpát úgy kell kalibrálni, hogy az öntözővízzel 170 g/ha Steward®  30 DF jusson ki. A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 liter/ha növényi olajat (napraforgóolaj, repceolaj) kell adagolni. Kerülni kell az öntözővíz összegyűlését, elfolyását a kezelt területről. Fokozottan ügyelni kell az egyenletes öntözővíz kijuttatásra, illetve az öntöző berendezés előírás szerinti kitisztítására.

Napraforgóban a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést fénycsapdás és feromoncsapdás rajzásmegfigyelésre, valamint növényvizsgálatra alapozva kell időzíteni, és akkor kell elvégezni, amikor az első lerakott tojások észlelhetők. Egy hét elteltével, azonos adaggal célszerű a permetezést megismételni.

Káposztafélékben a káposztalepke, répalepke és bagolylepkék (káposzta-bagolylepke, saláta-bagolylepke) lárvái, valamint paprika, paradicsom és uborka kultúrákban főként a gyapottok-bagolylepke hernyói ellen a tojásrakást követően kell védekezni. A kezelést szabadföldön 7-10, zárt termesztő-berendezésben 5-7 naponként ajánlott elvégezni. Káposztában a permetléhez tapadásfokozó szer hozzáadása indokolt.

Almatermésűekben almamoly ellen rajzásmegfigyelés alapján, a rajzáscsúcsot követő 4-6. napon javasolt a permetezést elkezdeni. Nemzedékenként legalább 2 védekezés szükséges, 8-14 napos permetezési időközökkel. Almailonca ellen a tavaszi permetezést hajtásvizsgálat alapján az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A továbbiakban szexferomon-csapdás rajzásvizsgálat segítségével meghatározott időpontokban, nemzedékenként 2-3 kezelés javasolt.

Szőlőben szőlőmolyok ellen az első védekezést a rajzáscsúcsot követő 4-6. napon célszerű elvégezni. Nemzedékenként legalább két kezelés ajánlott. 10-14 napos időközökkel. A készítmény- rövid élelmezés-egészségügyi várakozási ideje miatt-csemege és borszőlő fajtákban a tarka szőlőmoly harmadik nemzedéke ellen is eredményesen alkalmazható. A kezelések hatékonyságát az időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkák jelentősen javítják.

Őszibarack a barackmoly áttelelő lárvái ellen a tavaszi védekezés szükségességét és időpontját a vessző és rügyvizsgálatok szerint kell megállapítani. A továbbiakban a barackmoly és keleti gyümölcsmoly elleni kezelést a rajzáscsúcsot követő 7-10. napon ajánlott végrehajtani, és nemzedékenként 2-3 alkalommal, 10-14 naponként javasolt ismételni. A kártevők rajzása szexferomon-csapdás megfigyeléssel követhető.

Csonthéjasokban, bogyósokban, illetvelombhullató dísz-és út menti sorfákon, valamintdíszcserjéken az  amerikai fehér medvelepke ellen a védekezést a fiatal (L1-L2) lárvák ellen kell irányítani. A kezeléseket fénycsapdás előrejelzés alapján, a rajzáscsúcsot követő 7-10. napon, de legkésőbb az első hernyófészkek megjelenésekor kell elvégezni. Az idősebb lárvák ellen a magasabb dózis használata ajánlott. Elhúzódó rajzás esetén a permetezés ismétlése szükséges. A készítménnyel a már kialakult kezdeti hernyófészkekben a lárvák még hatékonyan pusztíthatók, az időben történő permetezéssel szétterjedésük a lombkoronában megakadályozható. Az első hernyófészkek előzetes mechanikai eltávolítása és megsemmisítése a vegyszeres védekezés hatékonyságát eredményesen egészíti ki.

Díszfák, díszcserjék és erdészetben: erdészetben közterületen, dísz út menti fákon, díszcserjékben, károsító lombrágó hernyók (amerikai szövőlepke, gyapjaslepke) elleni védekezést a fiatal L1-L2 fejlődésű lárvákra kell időzíteni. A készítmény kontakt hatása alapján a lombfakadás közben károsító lárvák ellen is hatásos, ezért a védekezések már lombfakadás kezdetétől is elvégezhetők. A készítményhez egyes lombhullató díszfáknál, díszcserjéknél nedvesítő szer hozzáadása javasolt. Díszcserjéken történő felhasználáskor előzetesen fitotoxicitási vizsgálatokat kell végezni. A permetlé mennyiségét a lombfelület nagyságától, valamint az alkalmazott kijuttatási módtól függően kell megválasztani. A készítmény kijuttatásához erdészetben erdei fák permetezésekor átfúvásos, földi gépes permetezéskor 1500-2000 l/ha, közterületen, parkfák, utcai sorfák, díszcserjék permetezésekor 1000-2000 l/ha (10-20 l/fa) permetlémennyiséget célszerű felhasználni. Közterületi alkalmazásról a közegészségügyi óvó rendszabályok, és előírások betartása mellett az érintett lakosságot előzetesen tájékoztatni kell. A kezelés a kijuttatási technológia szigorú betartása mellett világosodástól 7 óráig ill. napnyugtát követően éjjel 3 óráig végezhető el. A készítmény nem használható gyermekjátszóterek 10 méteres körzetében. A kezelés növényvédelmi szakmérnök irányításával történhet!

Málnában sodrómolyok ellen a tavaszi permetezéseket hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A további védekezéseket szexferomon-csapdás rajzásmegfigyelés, illetve hajtásvizsgálat szerint, a lárvakelés kezdetén, nemzedékenként 2-3 alkalommal javasolt elvégezni.

Kiszerelés: 100, 170 és 510 g-os műanyag doboz          
Engedélyezett kultúrák: almatermésűek szőlő (csemege) szőlő (bor) kukorica (szemes) kukorica (csemege) napraforgó káposztafélék paprika, paradicsom, uborka csonthéjasok bogyósok díszfák, díszcserjék, közterület
Élelmezés Eü.Várakozási idő (nap):
   - almatermésűek 7
   - szőlő (csemege) 3
   - szőlő (bor) 10
   - kukorica (szemes) nk
   - kukorica (csemege) 3
   - napraforgó 21
   - káposztafélék 3
   - paprika, paradicsom, uborka 1
   - csonthéjasok 7
   - bogyósok 10
   - díszfák, díszcserjék, közterület nk
Munka Eü.Várakozási idő (nap): 0          
Forgalmi kategória: II.          
Méregjelzés: méreg

Fotó

Kukorica moly kártétele.

 

»

Nagyítás
Fotó

Gapottok-bagolykepke kártétele

 

»

Nagyítás

További részletek:

Technológiai összefoglaló
Kukorica növényvédelme

A DuPont kukorica gyomírtó és rovarölőszerinek összefoglalója.

Red Arrow Image
Technológiai összefoglaló
Zöldség és gyümölcsfélék védelme

A DuPont zöldség és gyümölcs kultúrákban hesználható növényvédő szerinek összefoglalója.

Red Arrow Image
Technológiai összefoglaló
Alma növényvédelme

A DuPont rovarölő szerei az alma növényvédelmében.

Red Arrow Image