The miracles of science™

Kies een Sector


Persbericht

Dordrecht, 10 oktober 2008

DuPont boekt aanzienlijke vooruitgang bij commercialisering geavanceerde biobrandstoffen

Dordrecht, 10 oktober 2008 – De biobrandstoffenprogramma’s van DuPont liggen op schema en er wordt aanzienlijke technische vooruitgang geboekt bij het marktrijp maken van biobutanol en de conversie van cellulosematerialen naar biobrandstoffen. Dat zegt DuPont Vice President & General Manager John Ranieri. "Biobutanol en cellulose-ethanol kunnen de biobrandstoffenindustrie veranderen", zei Ranieri. "We kunnen in verschillende geografische gebieden gebruikmaken van de basisgrondstoffen die daar beschikbaar zijn en die converteren om aan de omvangrijke wereldwijde vraag naar biobrandstoffen te voldoen.

De basis van DuPont’s biobrandstoffen-strategie komt neer op het ontwikkelen en op de markt brengen van een upstream technologie voor de productie van cellulose-ethanol uit non-food grondstoffen, zoals maïskolven (maar dan zonder de maïskorrels) en vingergras, en een downstream technologie voor de productie van biobutanol, een hoogwaardige biobrandstof die aangeleverd kan worden via de bestaande distributiekanalen voor benzine.

In mei van dit jaar sloot DuPont een joint venture met Danisco en in juli sloot de DuPont Danisco Cellulosic Ethanol LLC een samenwerkingsverband met de universiteit van Tennessee voor de bouw van een proef- en demonstratiefabriek voor ontwikkeling van goedkope cellulose-ethanoltechnologie. De bouw daarvan zal naar verwachting later deze maand beginnen. De proefproductie met maïskolven en vingergras zal begin 2009 starten en de eerste commerciële productie staat voor 2010 gepland.

Voor transport van biobutanolmengsels kan gebruik worden gemaakt van de bestaande brandstofinfrastructuur. Biobutanolmengsels hebben een hogere vermengingswaarde, een brandstofefficiëntie (kilometers per liter) die vergelijkbaar is met die van ongelode benzine en ze kunnen vermengd worden met een concentratie van minimaal 16 procent zonder dat auto’s aangepast hoeven te worden. DuPont ontwikkelt biobutanol samen met BP in een partnership dat in 2006 is aangekondigd.