The miracles of science™

Kies een Sector


Persbericht

Dordrecht, 6 juli 2009

DuPont ontwikkelt dunne filmtechnologie voor zonne-energie Samenwerking met Amerikaanse Ministerie voor Energie in programma van 9 miljoen dollar

DuPont werkt samen met het Amerikaanse Ministerie van Energie (Department of Energy – DOE) in een onderzoeksprogramma ter waarde van 9 miljoen dollar. Doel van dit driejarige rogramma is het versneld op de markt brengen van een ultradunne beschermende film – ruim 3.000 keer dunner dan een menselijke haar – om de nadelige invloed van vocht op de prestaties van dunnefilm zonnecelmodules te voorkomen. Dat was tot nu toe een groot probleem. DuPont steekt 6 miljoen dollar in het programma, het Ministerie van Energie 3 miljoen dollar.

Het onderzoeksprogramma maakt deel uit van de inspanningen van het bedrijf voor de levering van meer zonne-energie producten voor commerciële en particuliere toepassingen. De financiële steun van het ministerie komt voort uit de Amerikaanse Recovery and Reinvestment Act, een wet die stimuleringsmaatregelen omvat om de gevolgen van de recessie te bestrijden.

Naar verwachting worden dunnefilm zonnecelmodules het snelstgroeiende segment van de zonne-energie-industrie. Met deze modules kan worden bespaard op de kosten van het produceren van zonne-energie. Daarmee wordt zonne-energie concurrerender dan andere vormen van energieopwekking. Dank zij de flexibele kunststof in plaats van glas kunnen zonnepanelen met dunne film worden gebogen en gevouwen, waardoor ze veelzijdiger zijn en makkelijker kunnen worden geïntegreerd in daken, ramen of zijgevels van gebouwen of huizen. Biologische afbreekbaarheid is mogelijk omdat geen glas wordt gebruikt om de gevoelige delen van de module te beschermen.

Door de ontwikkeling van baanbrekende zonne-energietechnologie blijft DuPont volgens senator Tom Carper koploper wat betreft energieonafhankelijkheid. Volgens senator Ted Kaufman is duurzame energie een noodzaak. De nieuwe samenwerking markeert de nieuwste in een reeks partnerships tussen DuPont en het Amerikaanse Ministerie van Energie voor het stimuleren van duurzame energie, waaronder biobrandstoffen en zonne-energie.

Het door het DOE gesubsidieerde programma maakt de breedschalige, commerciële productie van flexibele fotovoltaïsche modules mogelijk die duurzaam, licht in gewicht en efficiënter zijn. De focus van het programma zal aanvankelijk liggen op dunnefilm fotovoltaïsche modules van het type Copper Indium Gallium Selenide (CIGS). Maar de technologie zal ook toegepast kunnen worden in andere fotovoltaïsche technologieën en mogelijk zelfs in andere industrieën.
DuPont verwacht dat de jaaromzet van fotovoltaïsche producten bijna zal verdrievoudigen naar ruim 1 miljard dollar in 2012. Deze verwachting is gebaseerd op sterke indicaties voor langdurige omzetgroei in de fotovoltaïsche zonne-energiemarkt, in combinatie met het feit dat de onderneming de industrie nieuwe technologieën kan bieden. Bovendien is DuPont een leider in het bieden van energie-efficiënte oplossingen aan de bouwindustrie.DuPont™ Tyvek® Weatherization Systems bijvoorbeeld kan gebouwen energiezuiniger maken.

DuPont en het DOE zijn al eerder partnerships aangegaan. In 2003 betrof dat een gezamenlijk researchprogramma voor de ontwikkeling van een geïntegreerde "bio-raffinaderij" om maïs en andere duurzame bronnen – in plaats van traditionele petrochemische stoffen – te gebruiken voor de productie van een scala aan waardevolle brandstoffen en waardetoevoegende chemicaliën.

DuPont is één van de ongeveer 25 technologiebedrijven in de V.S. die een financiële bijdrage in het kader van de Recovery Act krijgen, een bedrag van totaal 22 miljoen dollar, voor het onderzoeken of bewijzen van projecten die kunnen bijdragen aan het versneld toepassen van zonne-energie om elektriciteit op te wekken. Het doel van de federale overheid is dat zonne-energietechnologie tegen 2015 een gelijkwaardig deel aan het elektriciteitsnetwerk levert.
DuPont – één van de eerste bedrijven die 19 jaar geleden milieudoelstellingen publiekelijk bekend maakte – heeft haar inzet voor duurzaamheid verbreed met marktgedreven doelstellingen voor zowel de omzet als R&D-investeringen. De doelstellingen zijn direct gekoppeld aan zakelijke groei en specifiek aan de ontwikkeling van veiligere en milieuvriendelijkere nieuwe producten voor belangrijke wereldmarkten.

DuPont levert producten en diensten op basis van toegepaste wetenschap. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te bedenken die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in meer dan 70 landen en biedt haar afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw, voedingsmiddelen, bouw, communicatie, vervoer en transport. Kijk voor meer informatie op www.nl.dupont.com.


Forward-Looking Statements: This news release contains forward-looking statements based on management’s current expectations, estimates and projections. The company does not undertake to update any forward-looking statements as a result of future developments or new information. All statements that address expectations or projections about the future, including statements about the company’s strategy for growth, product development, market position, expected expenditures and financial results are forward-looking statements. Some of the forward-looking statements may be identified by words like “expects,” “anticipates,” “plans,” “intends,” “projects,” “indicates,” and similar expressions. These statements are not guarantees of future performance and involve a number of risks, uncertainties and assumptions. Many factors, including those discussed more fully elsewhere in this release and in DuPont’s filings with the Securities and Exchange Commission, particularly its latest annual report on Form 10-K, as well as others, could cause results to differ materially from those stated. These factors include, but are not limited to changes in the laws, regulations, policies and economic conditions of countries in which the company does business; competitive pressures; successful integration of structural changes, including acquisitions, divestitures and alliances; research and development of new products, including regulatory approval and market acceptance, and seasonality of sales of agricultural products.