The miracles of science™

Kies een Sector


Persbericht

Dordrecht, 12 oktober 2009

DuPont investeert in biotechnologie om gebruik fossiele brandstoffen terug te dringen en te voorzien in stijgende voedselbehoefte

DuPont investeert jaarlijks ruim één miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling, onder meer om te helpen de wereldwijd groeiende vraag naar voedsel en vezels met biotechnologische innovaties aan te pakken en om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. "Met biotechnologie kunnen we de productie van voedsel en de distributie ervan veranderen, net als productie van energie en de daarvoor benodigde grondstoffen", aldus James Borel, Executive Vice President van DuPont.

Volgens Borel wordt in toenemende mate onderkend dat voedselveiligheid een fundamentele factor is van onze algehele veiligheid. Plantenbiotechnologie vormt een cruciale factor om de wereldwijde landbouwoogsten tegen 2050 te verdubbelen. Bovendien zal het helpen om in de voedselveiligheid te voorzien van de naar schatting 9 miljard mensen die onze planeet dan zullen bevolken. Verder kan biotechnologie een belangrijke rol spelen bij het voorzien in de behoefte aan energie en grondstoffen uit hernieuwbare bronnen en bij het zoeken naar oplossingen die minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.

Met de onderzoeksinvesteringen speelt DuPont in op de volgende megatrends:

Toegenomen voedselproductie: investeringen in vooruitstrevende teeltmethoden zorgen nu voor een toename in de voedselproductie door innovaties zoals de Y-Serie sojabonen van de DuPont business Pioneer Hi-Bred, die 5 tot 10 procent meer opbrengst geeft.

Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terugdringen: een veelzijdige vezel van DuPont met de naam Sorona® heeft alle positieve eigenschappen van nylon, maar kent een fabricageproces dat op milieugebied dusdanig verbeterd is dat het voor 100 procent natuurlijke grondstoffen gebruikt. De vraag naar deze vezel en naar andere materialen uit hernieuwbare bronnen is meer dan verdubbeld sinds het twee jaar geleden op de markt kwam.

De biotechnologische kennis van DuPont speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van biobutanol, een moderne biobrandstof die samen met BP wordt ontwikkeld. Eerder dit jaar gingen DuPont en BP een joint venture aan – Butamax Advanced Biofuels LLC – om deze technologie tegen 2012 op de markt te brengen. Een joint venture met Danisco werkt aan cellulose-ethanol en moet in 2012 operationeel zijn.

Volgens Borel ligt het potentieel van biotechnologie om echt het verschil te maken op de gebieden waar ook de grootste uitdagingen liggen. Volgens hem hebben opkomende markten misschien wel het meest te winnen bij biotechnologie. "De positieve effecten van biotechnologie zullen enorm zijn voor mensen in ontwikkelingslanden, want de technologie is toepasbaar op elke schaal en kan doeltreffend zorgen voor een toename in de omvang en de kwaliteit van de oogsten."

Hoewel de toepassing van plantenbiotechnologie een vlucht heeft genomen, benadrukte Borel dat het belangrijk is om de consument continu te informeren over de technologie en om onvermoeibaar te werken aan het zorgvuldig beheer van de technologie.

"Transparantie van de informatie naar onze belangrijkste belanghebbenden is essentieel voor het begrip van de mensen en het vertrouwen van de consument," zei Borel. "Ons rentmeesterschap van de technologie – hoe we die toepassen, beheren en reguleren – zal uiteindelijk bepalen hoe snel en hoe volledig het potentieel van de technologie zal worden gerealiseerd."

 

 

Aanvullende bronnen:
DuPont Renewably Sourced Materials: www.renewable.dupont.com 

Butamax Advanced Biofuels: www.butamax.com