The miracles of science™

Kies een Sector


Persbericht

Dordrecht, 29 januari 2010

DuPont Danisco Cellulosic Ethanol (DDCE), Genera Energy en partners openen eerste fabriek om maïskolven en bio-energiegewassen om te zeten in cellulose-ethanol

DuPont Danisco Cellulosic Ethanol (DDCE) – een joint venture van Du Pont de Nemours en Danisco –, Genera Energy en de Universiteit van Tennessee hebben de eerste cellulose-ethanolfabriek ter wereld geopend in Vonore, Tennessee (Verenigde Staten). In de bijna 7.000 vierkante meter grote fabriek is begonnen met de productie van ethanol en de toepassing van een betaalbare, volledig geïntegreerde technologie voor de commerciële productie van ethanol uit landbouwresiduen en bio-energiegewassen, waaronder maïskolven en switchgras. 

De hypermoderne fabriek in Vonore kan per jaar 950.000 liter ethanol produceren, maar de nadruk ligt op het optimaliseren van technologieën voor grootschalige productie. Er is een investering mee gemoeid van ruim 50 miljoen dollar, inclusief financiële steun van de Universiteit van Tennessee en DDCE. Het project omvat ook een investering van ongeveer 100 miljoen dollar voor onderzoek naar bedrijfseigen technologie door DuPont en Danisco, zeer waardevolle intellectueel eigendomplatformen en talentpools van beide bedrijven en DDCE’s belofte om de bedrijfskosten te betalen die niet door de Universiteit van Tennessee worden gedekt. Op dit moment werken er ongeveer 20 fulltime medewerkers in de fabriek in Vonore.

Het is een belangrijke mijlpaal voor DDCE, Tennessee’s Biofuels Initiative en voor de cellulose-ethanolindustrie, die op grond van een federaal mandaat tegen 2022 136 miljard liter hernieuwbare brandstof moet leveren. Daarvan 60 miljard liter uit cellulosebronnen moet komen.
Onder anderen overheidsfunctionarissen, bestuurders van DDCE, DuPont, Danisco, Genera Energy en de Universiteit van Tennessee vierden de bouw van de fabriek en het begin van de productie. 

Volgens DDCE en Genera Energy vervullen zij een voortrekkersrol omdat de bedrijven de hele waardeketen ontwikkelen, vanaf de grondstoffen tot en met de productie. De fabriek is volgens schema opgeleverd en voldoet aan de criteria betaalbaar, breed inzetbaar en duurzaam.

In het kader van het Biofuels Initiative ontwikkelde de Universiteit van Tennessee voor de snelgroeiende industrie een programma voor onderzoek naar en productie van bio-energiegewassen. Ook werd DDCE, vooraanstaand op het gebied biobrandstof van de tweede generatie, aangetrokken om aan het programma mee te werken als industriële partner bij de ontwikkeling van de cellulose-ethanol bioraffinaderij. In samenwerking met Genera Energy werkt de Universiteit van Tennessee tevens aan het opzetten van een supply chain voor de brandstof.

Over DDCE
DuPont Danisco Cellulosic Ethanol LLC (DDCE), gevestigd in Itasca (Illinois), houdt zich bezig met de ontwikkeling en toepassing van betrouwbare, betaalbare oplossingen voor de productie van cellulose-ethanol. Het bedrijf draagt daarmee bij aan een grotere energieonafhankelijkheid, de ontwikkeling van het platteland en de nationale economie en een transportsector met een lage uitstoot. Ga voor meer informatie naar www.ddce.com.

Over Genera Energy
Genera Energy is een naamloze vennootschap met winstoogmerk, in volledig eigendom van de University of Tennessee Research Foundation. Genera combineert overheidsfondsen en persoonlijke R&D-investeringen voor strategische partnerships en samenwerkingsverbanden ter stimulering van onderzoek, economische ontwikkeling en schone energiedoelstellingen van de staat en de Universiteit van Tennessee. Genera focust op het ontwikkelen van geïntegreerde oplossingen voor de biomassaleverantieketen en strategische partnerships ter ondersteuning van de bio-energie-industrie in Tennessee. Genera’s portfolio met schone energieprojecten omvat biomassa, biobrandstoffen en zonne-energie. Ga voor meer informatie naar http://www.generaenergy.net.


 

fabriek DuPont Danisco