The miracles of science™

Kies een Sector


Persbericht

Dordrecht, 26 mei 2010

HONEYWELL EN DUPONT KONDIGEN JOINT VENTURE AAN VOOR PRODUCTIE VAN NIEUW KOUDEMIDDEL VOOR AUTO-AIRCONDITIONING

Alternatief het 99,7% lager aardopwarmingsvermogen en voldoet aan nieuwe Europese milieuregelgeving

Honeywell (NYSE: HON) en DuPont (NYSE: DD) hebben een joint venture aangekondigd voor de productie van een nieuw koudemiddel dat gebruikt wordt in airconditioningsystemen van auto's. Het nieuwe koudemiddel heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) dat 99,7% lager ligt dan huidige koelmiddelen.

Volgens de overeenkomst hebben DuPont en Honeywell het voornemen hun financiële en technologische middelen te delen die nodig zijn voor het ontwerp, de constructie en de exploitatie van een productiefaciliteit op wereldschaal voor het nieuwe koudemiddel met de naam HFO-1234yf. Dit product voldoet aan de Europese regelgeving die een lager aardopwarmingsvermogen oplegt voor koudemiddelen in airconditioningsystemen van auto's. DuPont en Honeywell ontwikkelden samen dit product maar zullen het afzonderlijk op de markt brengen en verkopen.

"Door dit samenwerkingsverband bieden Honeywell en DuPont de auto-industrie een milieuvriendelijkere oplossing die voldoet aan zowel de operationele vereisten als de regelgeving. Consumenten zullen wereldwijd profiteren van deze nieuwe technologie, die de uitstoot van broeikasgassen verlaagt", zei Terrence Hahn, vice president en general manager van het Honeywell-bedrijf Fluorine Products. "Dit sluit aan bij het ruime aanbod van energiebesparende en milieuvriendelijke oplossingen van Honeywell, dat erop gericht is om efficiëntievoordeel te bieden aan een brede waaier van industrieën."

"Dit koudemiddel stelt de auto-industrie in staat tegen lagere kosten de ecologische voetafdruk van voertuigen terug te dringen in vergelijking met de alternatieven", zei Gary W. Spitzer, President DuPont Chemicals & Fluoroproducts. "Door samen te werken met Honeywell heeft DuPont er alle vertouwen in een winnende combinatie te bieden aan de industrie, waarmee ze sneller milieuvoordelen kunnen verwezenlijken. De rol van DuPont bij de introductie van HFO-1234yf is opnieuw een geweldig voorbeeld van de innovatie die DuPont al bijna een eeuw lang aan de auto-industrie weet te bieden."

Deze samenwerking volgt op een ontwikkelingsakkoord dat de beide ondernemingen eerder sloten. Doel van de vandaag bekendgemaakte joint venture is dat DuPont en Honeywell kunnen beschikken over een bron van wereldklasse die HFO-1234yf sneller kan leveren in plaats dat de bedrijven afzonderlijk inspanningen moeten leveren voor de productie ervan.

In hedendaagse airconditioners voor auto's wordt gebruikgemaakt van de fluorkoolwaterstof HFC-134a, dat een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 1430 heeft. De Europese richtlijn voor mobiele airconditioningsystemen bepaalt dat alle nieuwe voertuigmodellen vanaf 2011 gebruik moeten maken van een koelstof met een GWP van minder dan 150, en dat vanaf 2017 alle nieuwe auto's die in Europa worden verkocht een koelstof met lage GWP moeten gebruiken. De nieuwe koelvloeistof HFO-1234yf, die is ontwikkeld door DuPont en Honeywell, heeft een GWP van 4, wat 97 procent lager is dan wat de nieuwe richtlijn vereist.

De plannen voorzien in een aanvankelijk kleinschalige productiefaciliteit, gevolgd door de bouw van een fabriek van wereldklasse, om in het vierde kwartaal van 2011 met de levering van de koelstof te kunnen beginnen - op tijd om te voldoen aan de Europese milieuregelgeving.

Honeywell en DuPont hebben HFO-1234yf voor de auto-industrie in 2007 geïntroduceerd en de stof is sindsdien uitgebreid getest op veiligheid en effectiviteit door onafhankelijke toetsingsgroepen zoals het SAE International Cooperative Research Program, waaraan vooraanstaande autofabrikanten deelnemen.

De SAE-tests hebben uitgewezen dat HFO-1234yf milieutechnische prestaties levert die de prestaties van CO2, een alternatieve koelstof, overtreffen en tegelijkertijd "het laagste risico oplevert bij het gebruik in mobiele airconditioningsystemen om te voldoen aan milieuvereisten en consumentenbehoeften."

Volgens industriële ramingen zijn er wereldwijd meer dan 400 miljoen auto's met airconditioningsystemen, waarbij elk systeem een halve tot een hele kilogram koudemiddel gebruikt. Airconditioningsystemen met HFO1234yf, ontwikkeld door DuPont en Honeywell, zijn energiezuiniger dan systemen op basis van CO2, met name bij hoge omgevingstemperaturen.

Honeywell International is een in de Fortune 100 genoteerde technologie- en productieonderneming die actief is op meerdere gebieden en klanten over de hele wereld voorziet van luchtvaartproducten en -services; meet-, regel- en besturingstechnologieën voor gebouwen, woningen en industrie; automobielproducten; turbocompressoren en gespecialiseerde materialen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Morris Township, New Jersey (Verenigde Staten) en de aandelen van Honeywell worden verhandeld op de effectenbeurzen van New York, Londen en Chicago.

Honeywell Specialty Materials is internationaal marktleider in het leveren van hoge-prestatiematerialen aan klanten, zoals fluorineproducten; specialistische folie en additieven, geavanceerde vezels en composieten; intermediates; specialistische chemicaliën; elektronische materialen en chemicaliën; en technologieën en materialen voor petroleumraffinage.

DuPont – dat als een van de eerste bedrijven twintig jaar geleden al milieudoelstellingen bekend maakte – heeft zijn doelstellingen op het gebied van duurzaamheid uitgebreid van de reductie van interne uitstoot naar marktgestuurde doelen met betrekking tot zowel omzet als investering in onderzoek en ontwikkeling. De doelstellingen zijn rechtstreeks gekoppeld aan bedrijfsgroei, met name aan de ontwikkeling van veiligere en milieutechnisch verbeterde nieuwe producten voor belangrijke wereldmarkten.

DuPont is een op wetenschap gestoeld producten- en dienstenbedrijf. DuPont werd opgericht in 1802 en zet wetenschap aan het werk door duurzame oplossingen te creëren die essentieel zijn voor een beter, veiliger en gezonder leven voor mensen waar ook ter wereld. DuPont is actief in ongeveer 80 landen en biedt een breed scala aan innovatieve producten en diensten voor markten zoals landbouw en voeding, bouw en constructie; communicatie en transport.

Ga voor meer informatie over Honeywell naar :www.honeywell.com
Ga voor meer informatie over DuPont naar www.dupont.com

Dit bericht bevat verklaringen die kunnen worden opgevat als prognoses zoals gedefinieerd in Artikel 21E van de Securities Exchange Act van 1934. Alle verklaringen, behalve verklaringen over historische feiten die betrekking hebben op activiteiten, gebeurtenissen of ontwikkelingen die door ons of ons management worden beoogd, verwacht of voorspeld of waarvan wordt geloofd of aangenomen dat ze in de toekomst zullen of kunnen gebeuren, zijn prognoses. Dergelijke verklaringen worden gebaseerd op bepaalde veronderstellingen en inschattingen die door ons management worden gedaan vanuit hun ervaring en hun perceptie van historische trends, huidige economische en industriële omstandigheden, verwachte toekomstige ontwikkelingen en andere factoren waarvan de relevantie wordt aangenomen. De prognoses in dit bericht brengen ook een aantal wezenlijke risico's en onzekerheden met zich mee, waaronder economische, concurrentietechnische, van de overheid afhankelijke en technologische factoren die van invloed zijn op onze activiteiten, markten, producten, diensten en prijzen. Deze prognoses zijn geen garantie aangaande toekomstige prestaties en de feitelijke resultaten, ontwikkelingen en bedrijfsmatige beslissingen kunnen afwijken van deze prognoses.