The miracles of science™

Kies een Sector


Persbericht

Dordrecht, 7 december 2010

DuPont: nek-aan-nekrace tussen zilver en zwart als ’s werelds populairste autokleur

New Page 1

Volgens DuPont is het een nek-aan-nekrace tussen zilver en zwart om de titel "populairste autokleur ter wereld". Als wereldleider in autocoatings heeft DuPont vandaag haar 58e Global Automotive Color Popularity Report gepubliceerd, met daarin informatie en regionale trends over de populariteit van autokleuren uit 11 toonaangevende autoregio’s in de wereld. Elk jaar staan in het DuPont rapport gegevens van gevestigde en opkomende groeimarkten in de auto-industrie. In 2010 zijn voor het eerst ook trends uit Zuid-Afrika opgenomen. Het onderzoek van DuPont is de meest gezaghebbende bron van informatie over de populariteit van autokleuren en is de enige in zijn soort met wereldwijde gegevens.


Zilver verslaat zwart als ’s werelds populairste autokleur met slechts twee percentagepunten, maar de populariteit van zwart in belangrijke automarkten buiten Noord-Amerika is aanzienlijk. Wit en grijs staan op een gedeelde derde plaats. De populariteit van grijs is ten opzichte van vorig jaar met drie percentagepunten gestegen. Rood, de enige niet-neutrale kleur in de top vijf, wordt steeds populairder en neemt de vijfde plaats in op de lijst met populairste autokleuren wereldwijd. De top tien van populairste autokleuren wereldwijd ziet er als volgt uit: 
1. Zilver – 26 procent
2. Zwart/zwart effect – 24 procent
3. Wit/parelwit en grijs – elk 16 procent (gelijke stand) 
5. Rood – 6 procent
6. Blauw – 5 procent
7. Bruin/beige – 3 procent
8. Groen – 2 procent
9. Geel/goud – 1 procent
10. Overige – <1 procent
Nog maar drie jaar geleden was zilver in alle regio’s de populairste kleur. Omdat in de auto-industrie steeds meer sprake is van globalisering, zien we dat regionale voorkeuren invloed hebben op de wereldwijde trend. Terwijl in de meeste regio’s zilver, zwart en wit – neutrale kleuren – wedijveren om een plaats in de top drie, wordt grijs steeds populairder bij consumenten in veel regio’s. Vergeleken met vorig jaar steeg de wereldwijde populariteit van zowel zilver als zwart/zwart effect met 1 procent, terwijl het percentage van wit gelijk bleef en grijs een stijging liet zien van drie percentagepunten. Hoewel de voorkeur in bepaalde regio’s blijft uitgaan naar rood en blauw, is er toch sprake van een daling van drie percentagepunten vergeleken met vorig jaar. DuPont analisten zien ook een stijgende voorkeur voor bruin en beige.

Europa
In Europa neemt dit jaar zwart/zwart effect de koppositie in, in bijna alle voertuigcategorieën, met 24 procent. Grijs staat op de tweede plaats met 19 procent en zilver is in Europa teruggevallen naar een populariteit van 17 procent. 
Een uitzondering op de leidende positie van zwart/zwart effect in Europa zien we in het intermediate/multi-purpose vehicle (MPV) segment, waar grijs een kleine voorsprong heeft. In het algemeen staat grijs op de tweede plaats in de regio en binnen alle categorieën met uitzondering van truck/SUV, waar wit met slechts vier percentagepunten de leiding neemt. 
"Hoewel neutrale kleuren in Europa het populairst zijn, zien we toch dat consumenten een lichte voorkeur blijven houden voor chromatische tinten om hun individualiteit tot uitdrukking te brengen," zei Elke Dirks, DuPont color designer voor Europa. "De laatste jaren wordt steeds minder gekozen voor auto’s in blauwtinten, maar blauw is nog steeds de nummer 1 kleur voor alle voertuigsegmenten in Europa en we verwachten dat het ook in de toekomst een belangrijke kleur zal blijven," zei ze.

Met de jaarlijkse wereldwijde kleurenanalyse kan DuPont inzichten in wereldwijde kleurentrends delen met autofabrikanten als zij werken aan het ontwerp van nieuwe auto’s. Het is voor de industrie belangrijker dan ooit om te kunnen beschikken over recente, hoogkwalitatieve informatie, omdat de consument steeds hogere eisen stelt aan een innovatieve vormgeving van een auto.

In Noord-Amerika staat wit/parelwit voor het vierde opeenvolgende jaar op de eerste plaats, met een populariteitspercentage van 21 procent. DuPont deskundigen zeggen dat dit voor een groot deel wordt veroorzaakt door de voorkeur van de Noord-Amerikaanse markten voor lichte bestelwagens en sport utility vehicles (SUV’s). Zwart/zwart effect verslaat zilver met één percentagepunt en eindigt daarmee op de tweede plaats, met een populariteitspercentage van 18 procent. Grijs liet ten opzichte van vorig jaar een stijging van 2 procent zien en neemt nu een sterke, vierde plaats in de regio in. De laatste plaats in de top vijf wordt ingenomen door rood, met een percentage van 11 procent.
Zwart/zwart effect staat in Noord-Amerika op nummer 1 in de categorieën compact/sport en luxury/luxury SUV, terwijl wit/parelwit de toppositie inneemt in de truck/SUV categorie. Het is niet verrassend dat zilver voor het segment intermediate/crossover utility vehicle (CUV) in de Noord-Amerikaanse markt bovenaan staat, met slechts één percentagepunt voor op zwart/zwart effect.

In Mexico is de kleuren top drie sinds 2009 niet veranderd, maar zwart/zwart effect liet een stijging zien van vier percentagepunten en kwam daarmee op gelijke voet met wit ( 22 procent), terwijl zilver de derde plaats behield met 18 procent. Grijs en rood sluiten de top vijf in deze regio af, elk met een populariteitspercentage van 11 procent. Ook bruin en beige lieten een aanzienlijke stijging zien, goed voor 5 procent van de Mexicaanse markt.

In Zuid-Amerika is zilver de koploper met 33 procent van de markt, een voorsprong van 10 percentagepunten op zwart in de regio. Wit en grijs volgen elk met 13 procent op ruime afstand op de derde plaats, terwijl rood (9 procent) de top vijf afsluit.

In Brazilië is zilver de populairste kleur, met 34 procent – het hoogste populariteitspercentage van alle landen en regio’s die in het rapport zijn opgenomen. Zwart staat met 24 procent op de tweede plaats en wit neemt met 13 procent de derde plaats in.

In de regio Asia/Pacific zijn lichte, neutrale kleuren het populairst, maar bij luxemodellen gaat in deze regio de voorkeur uit naar zwart/zwart effect. "Het ‘Think Blue’ concept is in de industrie in opmars, omdat OEM’s streven naar groene voertuigen en concepten," zei Emily Hung, DuPont color designer voor de regio Asia-Pacific. "Voor milieuvriendelijke auto’s kiezen veel autofabrikanten in de regio voor lichtblauwe metallic kleuren." 

In China staat zilver dit jaar bovenaan de ranglijst, met een populariteitspercentage van 33 procent. Bij zwart is sprake van een comeback en zien we een stijging van 8 percentagepunten in vergelijking met vorig jaar. Daarmee neemt het in deze regio met 31 procent een tweede plaats in. Grijs behoudt de derde plaats met 18 procent, terwijl wit met 9 procent en rood met 4 procent respectievelijk de vierde en vijfde positie innemen.

In Japan bleef wit/parelwit de populairste autokleur, met wederom een marktaandeel van 28 procent. In deze regio geven mensen de voorkeur aan parelwit voor kleine en compacte auto’s. Zilver behield de tweede plaats met 24 procent en zwart volgde op korte afstand met 22 procent. De populariteit van blauw steeg met twee percentagepunten en eindigde met 10 procent op de vierde plaats. Licht metallic paars is nieuw in de regio en wordt een trendy optie voor kleine, compacte auto’s.

In India gaat de voorkeur uit naar wit als autokleur, met een marktaandeel van 29 procent. Zilver moest vijf percentagepunten inleveren en is nu goed voor 24 procent. Maar, voor het eerst komt uit het onderzoek naar voren dat bruin/beige een populaire kleur is, die op de Indiase markt een aandeel van 11 procent heeft en daarmee de derde plaats inneemt. Grijs en zwart volgen met respectievelijk 9 en 8 procent. Van alle regio’s neemt zwart/zwart effect in India de laagste plaats in met 8 procent en eindigt daarmee op de vijfde plaats. 

Zuid-Korea’s voorkeur voor zilver (33 procent) voor intermediate voertuigen en zwart/zwart effect (26 procent) voor luxe voertuigen hield dit jaar stand, waarmee deze kleuren de eerste en tweede plaats op de ranglijst innemen. Maar in vergelijking met vorig jaar winnen wit (18 procent) en grijs (14 procent) aan populariteit. 

Zuid-Afrika en Rusland – groeimarkten die invloed hebben op de kleurkeuze
De aanzienlijke groei van de auto-industrie in Zuid-Afrika was de aanleiding om dit land op te nemen in het rapport dit jaar. In deze regio was wit veruit de populairste autokleur, met 35 procent – het hoogste percentage van alle regio’s die in het rapport zijn opgenomen. Zilver neemt met 24 procent de tweede plaats in en 14 procent is voor zwart/zwart effect. In een andere groeimarkt, Rusland, bleef zwart/zwart effect met 21 procent de populairste kleur. Zilver en grijs eindigden zo goed als gelijk op de tweede plaats in deze regio. In Rusland vertegenwoordigen witte auto’s een marktaandeel van slechts 16 procent. Ook opmerkelijk is de voorkeur voor groen in Rusland (11 procent); dit jaar verschijnt deze kleur alleen in deze regio in de top vijf.

DuPont kleurentrendshow "Protection of Color" symboliseert het beschermende element van auto’s
DuPont organiseert ieder jaar een kleurentrendshow waar niet alleen aandacht wordt besteed aan nieuwe stijltrends en technologieën, maar ook aan kleuren, als inspiratiebron voor auto-ontwerpers waar ook ter wereld. 
Elk jaar werkt het DuPont automotive color team aan een trendshow, om kleuren te kunnen laten zien waarvan het bedrijf denkt dat die de voorkeur van auto-ontwerpers zullen genieten in de komende drie tot vijf jaar. Het thema dit jaar is Protection of Color, waarbij vier categorieën worden gepresenteerd aan wereldwijde klanten uit de auto-industrie.
- Protective Spirit: Deze kleurengroep bestaat uit kleuren die het meest geschikt zijn voor luxe auto’s en SUV’s. Dit zijn donkere, warme kleuren die een gevoel van voornaamheid oproepen. De DuPont kleuren in deze categorie zijn Treasure Chest (koperbruin met een intense glinstering), Soul Mate (diep parelblauw) en Beauty Care (bordeauxrood met een blauwige zweem).
- Protective Couture: Trendy kleuren met als inspiratiebronnen: mode, animatie en speciale producten. Deze kleuren zijn bijzonder geschikt voor mensen van alle leeftijden. Deze categorie bestaat uit een breed scala van intense chromatische kleuren en lichte, zachte kleuren: Parachute (lichtroze), Cloud Cover (parelgrijs) en Modern Macintosh (bruinachtig paars). 
- Protective Ambition: Deze groep omvat kleuren waarbij vooral is gekeken naar de natuur en de trend in de richting van milieuvriendelijkere auto’s. In deze groep zien we eigenlijk twee soorten kleuren: op de natuur gebaseerde kleuren voor grote vrachtwagens en een avontuurlijke uitstraling, zoals Turtle Shell (parelmoer olijfgroen), en meer ‘technische’ kleuren, zoals Cocoon Beige (zachtbeige) en Patroness (zacht middengrijs).
- Protective Vision: Deze collectie bestaat voornamelijk uit chromatische kleuren, omdat die het meest geschikt zijn voor consumenten die willen dat hun auto op de weg wordt gezien: Antitoxin (lichtgroen), Stinger Yellow (lichtgeel met een gouden glinstering) en Guardian Angel (helderwit). Deze kleuren zullen hoofdzakelijk worden gebruikt voor sportwagens, nieuwe modellen en auto’s van een commercieel wagenpark. 

Het doel van de DuPont trendshow is om kleuren met klanten overal ter wereld te bespreken. De show bestaat uit effen kleuren, metallics, tricoats en tintcoat lakken voor verschillende soorten voertuigen. Hoewel er steeds meer sprake is van een wereldwijde trend, zullen er altijd culturele en regionale voorkeuren blijven bestaan die invloed hebben op de populariteit van kleuren.

DuPont (www.dupont.com) levert producten en diensten op basis van toegepaste wetenschap. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te bedenken die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in meer dan 90 landen en biedt haar afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw, voedingsmiddelen, bouw, communicatie en vervoer.