The miracles of science™

Kies een Sector


Persbericht

Dordrecht, 21 juni 2011

DuPont kent beurs toe aan wetenschappelijk talent uit Groningen

DuPont heeft 1,3 miljoen dollar toegekend aan de DuPont Young Professors die in 2011 afstuderen. De jonge hoogleraren komen van 11 Amerikaanse universiteiten en van zes universiteiten uit andere delen van de wereld. Dit jaar is onder meer een beurs toegekend aan Matthias Heinemann van de Rijksuniversiteit Groningen, voor onderzoek naar microbieel cellulair metabolisme.
Elke jonge hoogleraar ontvangt 75.000 dollar (verspreid over drie jaar) of het equivalent daarvan in een andere munteenheid. De beurs kan worden gebruikt om extra financiële middelen te verkrijgen via de Amerikaanse National Science Foundation of een andere organisatie.
De onderzoeken van de groep van Young Professors dit jaar zijn gericht op zonne-energie, biomoleculaire wetenschappen, polymeerwetenschap, nanotechnologie, entomologie, chemie, chemische technologie, statistiek, dierbiologie en levenswetenschappen.
Dit is de 43e groep van DuPont Young Professors, wereldwijd gesponsord door het DuPont Fellows Forum, waarvan topwetenschappers van ons bedrijf lid zijn. Sinds de beurs in 1967 in het leven is geroepen hebben zo’n 548 jonge aankomende hoogleraren in de Verenigde Staten, Europa, Azië, Zuid-Amerika, Canada en Afrika bij elkaar een bedrag van bijna 48 miljoen dollar ontvangen.
De groep DuPont Young Professors bestaat dit jaar uit aankomende hoogleraren uit China, de Filippijnen, Nederland en Oekraïne, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten.
Hoogleraren worden genomineerd door een lid van de DuPont technische staf. De voordrager fungeert als contactpersoon tussen het bedrijf en het faculteitslid. De winnaars worden gekozen door het DuPont Fellows Forum, waarvan topwetenschappers van ons bedrijf lid zijn. Tijdens de drie jaar waarin de beurs wordt verstrekt, wordt elke winnaar uitgenodigd om zijn of haar werk te presenteren aan de DuPont wetenschappers in Wilmington, Delaware. Het DuPont Center for Collaborative Research & Education voert het DuPont Young Professor programma uit.
"Het DuPont Young Professor programma is een manier om in een vroeg stadium van de loopbaan van een nieuwe hoogleraar getalenteerde onderzoekers en veelbelovende wetenschap op het spoor te komen," zei Douglas Muzyka, DuPont Senior Vice President and Chief Science & Technology Officer. "Deze beurzen zijn een stimulans voor zeer uniek onderzoek dat waardevol is voor DuPont, waarbij tegelijkertijd de jonge hoogleraren worden geholpen bij de start van hun academische researchloopbaan."

DuPont (www.dupont.com)levert producten en diensten op basis van toegepaste wetenschap. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te bedenken die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in meer dan 90 landen en biedt haar afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw, voedingsmiddelen, bouw, communicatie en vervoer.